QUALITY AMBASSADOR - Πένυ Τσαούτου, Δ. Σύμβουλος ΕΨΑ Α.Ε.

Πένυ Τσαούτου

Διευθύνουσα Σύμβουλος ΕΨΑ Α.Ε.

 

Η ΕΨΑ είναι η ελληνική εταιρεία που άλλαξε τον τρόπο που απολαμβάνουμε αναψυκτικό στην Ελλάδα. Χωρίς ποτήρι, όλη η απόλαυση πλέον από το γυάλινο μπουκάλι, απελευθερώνοντας τη γεύση.

Μια αμιγώς παραδοσιακή οικογενειακή επιχείρηση, από το 1924, συνεχίζει αδιάκοπα και με μεγάλη επιτυχία την πορεία της στην Ελληνική αγορά και το εξωτερικό. Οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου που βρίσκονται στην Αγριά, ένα παραθαλάσσιο γραφικό χωριό του Πηλίου, περιλαμβάνουν τον χώρο παραγωγής, τις αποθήκες και τα γραφεία, συνολικής έκτασης 24 στρεμμάτων. Η πορεία των 95 ετών παρουσίας, συνέδεσε το προϊόν με την περιοχή, καθώς επισκέπτες του Πηλίου το έφερναν στην Αθήνα ως δώρο στους φίλους και την οικογένειά τους. Η διαφήμιση από στόμα σε στόμα ενίσχυσε τον μύθο της ΕΨΑ. Τα απαράμιλλης ποιότητας προϊόντα ΕΨΑ με κυρίαρχη τη Λεμονάδα, όπου η συνταγή της προήλθε από τον Γερμανό Χημικό Μηχανικό Otto, παραμένει μυστική και αναλλοίωτη έως και σήμερα, καλύπτοντας τις ανάγκες και των πιο απαιτητικών.

Το εργοστάσιο αποτελεί πραγματικό στολίδι της περιοχής μιας και πρόκειται για ένα παραδοσιακό κτίριο που έχει διατηρήσει αναλλοίωτη την Πηλιορείτικη Αρχιτεκτονική. Ωστόσο, η παράδοση αφορά μόνο στη γεύση και στην αρχιτεκτονική, αφού εσωτερικά έχει εκσυγχρονιστεί και διαθέτει πλέον δυο γραμμές παραγωγής τελευταίας τεχνολογίας, μια για τις γυάλινες και πλαστικές φιάλες ΡΕΤ και μια για τα κουτιά αλουμινίου Sleek Can.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό διακρίσεων και βραβείων στη διάρκεια των 95 χρόνων της και με την αφοσίωσή της στην ποιότητα καθιστούν την ΕΨΑ πρώτη στις καρδιές και προτιμήσεις των καταναλωτών. Το 2008, ο Φορέας απένειμε στην ΕΨΑ ειδική τιμητική διάκριση, για τη δέσμευσή της στη διαχείριση της ποιότητας, πιστοποιώντας την με τα πρότυπα ΙFS FOOD, ISO 9001, ISO 22000, αλλά και δίνοντάς της την Πιστοποίηση Βιολογικών Προϊόντων.

Η εταιρεία είναι πιστοποιημένη με βάση τα πρότυπα ΙFS, ISO 9001, ISO 22000 αλλά και για την Πιστοποίηση Βιολογικών Προϊόντων. Για όσους δεν γνωρίζουν τα ανωτέρω αφορούν στις διαδικασίες λειτουργίας, στην ασφάλεια των τροφίμων και την ασφαλή διαχείρισή τους. Πως εκτιμάτε πως συνεισφέρουν οι συγκεκριμένες πιστοποιήσεις στη λειτουργία της εταιρείας;

Οι πιστοποιήσεις αυτές μπορούν να συνεισφέρουν πολλά στη λειτουργία της εταιρείας. Αρχικά, μας καθιστούν ικανούς να ελέγχουμε τους κινδύνους σχετικά με την ασφάλεια των προϊόντων μας και έτσι να διασφαλίζουμε την καταλληλότητα προς κατανάλωση. Επιπρόσθετα, θέτουν τα θεμέλια για ένα περιβάλλον συνεχούς ανάπτυξης, όπως για παράδειγμα για τη βελτίωση της δημόσιας εικόνας μας. Τέλος, τα πρότυπα μας δίνουν ώθηση για να διεισδύσουμε σε παγκόσμιες αγορές, ώστε να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας και δεν παύουν να είναι ένα μέσο προώθησης και marketing της εταιρείας.

95 χρόνια ΕΨΑ και φαίνεται πως η Ποιότητα αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό στο σύνολο λειτουργίας της εταιρείας . Οι διακρίσεις, τα βραβεία, η αναγνώριση, το word of mouth και η επιλογή του κόσμου έρχονται ως επιβράβευση της πορείας σας; Είναι ίσως φυσικό επακόλουθο της επιχειρηματικής κουλτούρας και των εταιρικών αξιών;

Πολύ σωστά, οι διακρίσεις και το καταναλωτικό κοινό της ΕΨΑ, όπως και η πιστότητα αυτού, επιβραβεύουν την πορεία και την αντοχή της εταιρείας στον χρόνο. Ο λόγος είναι ότι ο καταναλωτής είναι απαιτητικός, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί την καλύτερη δυνατή διαφήμιση. Η διάδοση από στόμα σε στόμα είναι ισχυρή και ικανή να μεταφέρει την εμπειρία της απόλαυσης, πολλαπλασιάζοντας το μήνυμα.

Όλα αυτά είναι επακόλουθο της επιχειρηματικής κουλτούρας και των εταιρικών αξιών, καθώς η ΕΨΑ είναι μία εταιρεία που έχει ως προτεραιότητα την ποιότητα σε όλη τη διαδικασία της παραγωγής των προϊόντων της (πρώτες ύλες, παραγωγή, αποθήκη, κ.λ.π.), τοποθετώντας έτσι κατευθυντήριες γραμμές οργάνωσης σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας της και εξασφαλίζοντας τη διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου αξιών.

Σίγουρα σε όλη αυτήν την επιτυχία συμβάλλουν οι αμετάβλητες εταιρικές αξίες και η κοινή επιχειρηματική κουλτούρα. Πάντα με γνώμονα την ανθρωποκεντρική κατεύθυνση, τα υψηλά standards και τη συνεχόμενη εκπαίδευση, όπως επίσης το όραμα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της περιβάλλον, η ΕΨΑ καταφέρνει να φτάνει όλο και ψηλότερα.

Οι καταναλωτές αντιλαμβάνονται τη δέσμευσή σας απέναντι στην Ποιότητα; Εκτιμάτε πως διαδραματίζουν ρόλο οι πιστοποιήσεις στην τελική τους επιλογή; Ή αντιλαμβάνονται τη διαφορά στο τελικό προϊόν; Στη γεύση, στο packaging, στην εικόνα της εταιρείας;

Από την εμπειρία της ΕΨΑ αλλά και από δημοσιευμένες έρευνες έχει αποδειχθεί ότι ο καταναλωτής αντιλαμβάνεται σε μεγάλο βαθμό τη χρήση των σημάτων ποιότητας και των αντίστοιχων συστημάτων από επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών. Υψηλός είναι ο βαθμός ικανοποίησης και ακόμη πιο υψηλός ο βαθμός της πιστότητας των καταναλωτών σε επιχειρήσεις που ο προσανατολισμός τους βρίσκεται στην ποιότητα και στην ασφάλεια τροφίμων. H ΕΨΑ επιλέγει τα σημαντικότερα διεθνή σήματα ελέγχου ποιότητας, υγιεινής και ασφάλειας με αυστηρά επιλεγμένες πρώτες ύλες. Η συνέπειά της εταιρείας στη διατήρηση της υψηλής και ασφαλούς ποιότητας αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για την επιτυχία της, κάτι που είναι εμφανές στην εικόνα του τελικού προϊόντος. Και σε αυτό, εννοείται πως συμβάλλει και η προώθηση των πιστοποιήσεων της εκάστοτε εταιρείας. Για παράδειγμα, ο καταναλωτής μας είναι ικανός να ξεχωρίσει το πιο ποιοτικό προϊόν, είτε από τη γεύση, είτε από τη σήμανση των πιστοποιήσεων πάνω στο ίδιο το προϊόν, είτε από την εικόνα που έχει προωθήσει η εταιρεία μέχρι τη στιγμή της τελικής επιλογής. Αυτά, φυσικά, έχουν ως επακόλουθο την αναγνώριση των προτύπων συστημάτων ελέγχου και ποιότητας και, άρα, την όλο και μεγαλύτερη προαγωγή της ποιότητας της εταιρείας.

Αποτελεί η Ποιότητα και οι Πιστοποιήσεις μοχλό ανάπτυξης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό;

Τα πρότυπα συστήματα ελέγχου και ποιότητας λειτουργούν ως χρηστικό εργαλείο που διευκολύνει την οργάνωση για εύρεση βέλτιστων λύσεων με σκοπό την ανάπτυξη και αναβάθμιση της ποιότητας. Αποδεδειγμένα μπορούν να βοηθήσουν στην καινοτομία και στην προώθηση της ανταγωνιστικότητας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Η ΕΨΑ αποτελεί παράδειγμα εξάγοντας σε 30 χώρες παγκοσμίως, μεταφέροντας την Ελληνική υπεροχή και την παράδοση μίλια μακριά.