H TÜV HELLAS (TÜV NORD) ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΕΙ ΤΑ BOUTIQUE HOTELS

Η νέα προδιαγραφή του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος  “Boutique Hotel” που άρχισε να ισχύει εδώ και ένα χρόνο είναι μια αξιόλογη προσπάθεια στην κατεύθυνση αναβάθμισης του Τουριστικού Προϊόντος στη χώρα μας μέσα από την αναγνώριση, διάκριση και προώθηση των ξενοδοχειακών μονάδων που προσφέρουν τη λεγόμενη κατά την προδιαγραφή «διαφοροποιημένη εμπειρία διαμονής»  στους πελάτες τους. Ταυτόχρονα αποτελεί μια σημαντική προσπάθεια τόσο για την προστασία του καταναλωτή όσο και για τη διαμόρφωση ενός αναγνωρίσιμου και ισότιμου πλαισίου ανταγωνισμού στον τομέα αυτό.

Με ιδιοκτήτη της προδιαγραφής το ίδιο το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο και με διαδικασία πιστοποίησης της εφαρμογής της ανάλογη με αυτή της κατάταξης των ξενοδοχειακών μονάδων, οι βασικές απαιτήσεις συνίστανται στο να τεκμηριώσει η υποψήφια ξενοδοχειακή μονάδα σε πρώτη φάση το concept Σχεδιασμού του ξενοδοχείου ως προς:

- τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό των κτιρίων,

-  την ενδεχόμενη αναφορά αυτού σε τοπικά πρότυπα αρχιτεκτονικής

- τον σχεδιασμό διακόσμησης ( design styles) των χώρων υποδοχής, του σαλονιού , των δωματίων / διαμερισμάτων, των χώρων εστίασης, τον εταιρικό σχεδιασμό και την υιοθέτηση των κατάλληλων ενδυματολογικών επιλογών του προσωπικού.

Και σε δεύτερη φάση  τη συμμόρφωσή της με τα αναβαθμισμένα κριτήρια  στις παρεχόμενες  υπηρεσίες, όπου και εδώ τα κριτήρια αυτά ταξινομούνται σε υποχρεωτικά  και σε προαιρετικά.

Η προδιαγραφή του “Boutique Hotel” βρίσκει εφαρμογή σε ξενοδοχειακά καταλύματα που ταξινομούνται από 3 αστέρια και άνω .

Ο έλεγχος της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του Concept Σχεδιασμού γίνεται από κατάλληλα στελεχωμένη Επιτροπή του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου και στον βαθμό που καλύπτονται οι απαιτήσεις,  καλείται  o διαπιστευμένος Φορέας Πιστοποίησης, όπως είναι η TÜV HELLAS (TÜV NORD), να προβεί στη σχετική επαλήθευση του Concept Σχεδιασμού. Μετά τη θετική κατάληξη αυτού του σταδίου γίνεται ο έλεγχος (και πάλι από τον Φορέα  Πιστοποίησης)  της εφαρμογής των αναβαθμισμένων παροχών υπηρεσιών.

Σε κάθε περίπτωση προηγείται όλων των ανωτέρω η διαδικασία κατάταξης του ξενοδοχείου στα  3 αστέρια και άνω. H TÜV HELLAS (TÜV NORD) μέχρι σήμερα έχει κατηγοριοποιήσει τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας (Αττική, Β. Ελλάδα, Πελοπόννησο, Νησιά Ιονίου και Αιγαίου, Κρήτη, Ρόδο).