Editorial

Βιργίνιος Βουδούρης QM-Director of Persons Certification Division

Γιατί στην TÜV HELLAS επιμένουμε στην Πιστοποίηση Επαγγελματιών...

Αξίζει να δει κανείς την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης των δεξιοτήτων των εργαζομένων στην αγορά της Ευρώπης αλλά και της ευαισθητοποίησης που υπάρχει, στο κάτωθι διάγραμμα.

Είναι πρόδηλη η εικόνα πως τρεις δείκτες, που έχουν να κάνουν με την ορθή συσχέτιση των δεξιοτήτων και με την ενεργοποίηση και την ανάπτυξη αυτών, δεν κινούνται ικανοποιητικά για αρκετές χώρες της ένωσης, πολλώ δε μάλλον για την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει πολύς χώρος βελτίωσης ακόμα για να καταφέρει η αγορά μας να εντοπίσει τις πραγματικά απαιτούμενες δεξιότητες, να τις ιεραρχήσει και επακόλουθα να τις αναδείξει και να τις βελτιώσει.

Επίσης αξίζει κανείς να έχει κατά νου ότι το οικοσύστημα της δια βίου μάθησης και ειδικά της μη τυπικής εκπαίδευσης και της άτυπης μάθησης κλυδωνίζεται για πολλά χρόνια αφενός από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις (βλέπε European Qualification Framework) και αφετέρου από τους εθνικούς πειραματισμούς. Ο πίνακας που παρουσιάζει σε ποσοστά το μείγμα παροχής επαγγελματικής κατάρτισης, καταδεικνύει τη κουλτούρα που επικρατεί στη χώρα μας αναφορικά με το ποιος επενδύει σε αυτήν.

Ερχόμενοι λοιπόν τα τελευταία χρόνια σε ένα ιδιαιτέρως απαιτητικό και ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον, όπου ο εργαζόμενος ή ο άνεργος πρέπει να παρακολουθεί τις εξελίξεις, πρέπει να εστιάζει εκεί όπου ταιριάζει ή δύναται να ταιριάζει το προφίλ δεξιοτήτων του και πρέπει να αναπτύσσει και νέες, θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ ότι τα εφόδια πρέπει να εμπλουτίζονται. Και λέγοντας εφόδια εννοούμε τόσο τις καταρτίσεις όσο και τις πιστοποιήσεις που πρέπει καθένας να αποκτά εντός του πλαισίου της δια βίου μάθησης για να έχει αξιώσεις στον σύγχρονο εργασιακό στίβο.

Η TÜV HELLAS (TÜV NORD) είναι πρωτοπόρος Φορέας Πιστοποίησης Επαγγελματιών, έχοντας πιστοποιήσει πάνω από 9.000 επαγγελματίες σε πλέον των 60 ειδικοτήτων, που σχετίζονται με τον κλάδο της κατασκευής και της βιομηχανίας, των πωλήσεων, της διοίκησης, του τουρισμού, της πληροφορικής, των τροφίμων, της υγείας κ.α. και εφαρμόζει διαδικασίες βάσει του διεθνούς προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ ISO/IEC 17024, διαθέτει δε σχετική διαπίστευση με Νο886 από τον Εθνικό Οργανισμό Διαπίστευσης – ΕΣΥΔ.

Αξιοσημείωτα για τη δραστηριότητα της πιστοποίησης προσώπων είναι:

  • Η πιστοποίηση τουλάχιστον 130 επαγγελματιών στο σχήμα Πιστοποίησης Data Protection Officer-DPO τους τελευταίους δύο μήνες,
  • Η υλοποίηση σημαντικού αριθμού πιστοποιήσεων στο πρόγραμμα του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «Κατάρτιση & Πιστοποίηση Ανέργων 29-64 ετών σε κλάδους αιχμής» και «Κατάρτιση, πιστοποίηση και συμβουλευτική με στόχο την ενδυνάμωση των δεξιοτήτων άνεργων νέων 18-24 ετών».
  • Η υλοποίηση δύο session εκπαίδευσης και πιστοποίησης για ειδικούς Μη Καταστροφικών Ελέγχων-NDTs,
  • Η ανάπτυξη ιδιαιτέρως σημαντικών και επιτυχημένων συνεργασιών με καταξιωμένες εταιρείες-οργανισμούς
    • τη KNAUF (σε θερμοπρόσοψη, κατασκευές γυψοσανίδας κτλ),
    • τη 3Μ (Science of Safety Expert),
    • την Innjobs (στον τουριστικό τομέα),
    • το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ,
    • το ΚΑΠΕ κ.α.

Επιμένουμε λοιπόν στην Πιστοποίηση Επαγγελματιών για την απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στην αγορά εργασίας και σας καλωσορίζουμε στις προσφερόμενες υπηρεσίες μας.

 

Βιργίνιος Βουδούρης

QM-Director of Persons Certification Division