GlobalG.A.P. Food Safety Forum

Αξιοσημείωτη προσέλευση και έντονο ενδιαφέρον παρουσιάστηκε για το Food Safety Forum που διοργάνωσε ο Φορέας Επιθεώρησης, Πιστοποίησης και Εκπαίδευσης TÜV HELLAS (TÜV NORD) με τον διεθνή Οργανισμό GLOBAG.A.P., εχθές στην Αθήνα, με στόχο την ανάδειξη των ζητημάτων της Ασφάλειας των Τροφίμων και της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής. Το Συνέδριο χαιρέτησε και τίμησε με την παρουσία του ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ιωάννης Τσιρώνης δηλώνοντας τη διάθεση της πολιτείας να συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση του αγροτικού τομέα με όρους ποιότητας στην Ελλάδα. Χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Ιωάννης Καραγιάννης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Διαπιστευμένων Φορέων Πιστοποίησης, και ο κ. Μάμαλης Σπύρος, Πρόεδρος του Γεωτεχνικού επιμελητηρίου.

Στην εναρκτήρια ομιλία, ο κ. Σάββας Πελτέκης, Διευθύνων Σύμβουλος της TÜV HELLAS (TÜV NORD), αναφέρθηκε στην βαρύτητα που δίνει ο Οργανισμός στον αγροδιατροφικό τομέα και στον ηγετικό ρόλο που έχει ανατεθεί στον Φορέα από τη μητρική εταιρία TÜV NORD στον χώρο των τροφίμων. Αναφέρθηκε στα οφέλη της Πιστοποίησης και τον ρόλο ενός έγκυρου και διεθνώς αναγνωρισμένου Πιστοποιητικού ως διαβατήριο για τα ελληνικά προϊόντα. Ο Πρόεδρος της GLOBALG.A.P., Guy Callebaut, παρουσίασε τη φιλοσοφία και το πλάνο ανάπτυξης του Οργανισμού. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά ήταν τα στοιχεία για την Ελλάδα, ενδεικτικά τους τελευταίους 12 μήνες παρουσιάστηκε αύξηση στους πιστοποιημένους παραγωγούς κατά 22%. Τα στελέχη της GlobalG.A.P., Dr Friedrich Luedeke και ο Dr Βασίλης Σταμάτης παρουσίασαν τα νέα πρότυπα Chain Of Custody, Crops for Processing, Grasp και το πρόγραμμα αξιολόγησης των Πιστοποιητικών Φορέων.

Ο Διευθυντής Ποιότητας της ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ (Ahold Delhaize), κ. Διονύσης Διονυσόπουλος, αφού ανέλυσε τις απαιτήσεις του πρωτοκόλλου ΑΒ ΑΓΡΟΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ, τόνισε ότι τα πιστοποιητικά GlobalG.A.P. θα γίνονται αποδεκτά από την ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι παρουσιάσεις του κ. Ιωάννη Στοϊτση από την εταιρία foodakai για τη Διαχείριση του Κινδύνου στη Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών, της κας Χρυσής Κοτωνιά από τη BAYER για το πρόγραμμα BAYGAP που έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με την GLOBALG.A.P., της κας Αnne-Corine Vlaardingerbroek από το Ολλανδικό super market Jumpo Supermarkten και του Carlo Hernadez από την εταιρία Trichodex.

Τι είναι το GLOBALG.A.P.

Το GLOBALG.A.P. αποτελεί κοινή προσπάθεια επιχειρήσεων του Ευρωπαϊκού λιανεμπορίου τροφίμων και αγροτικών προϊόντων Euro Retail Produce Working Group, με στόχο τη θέσπιση κανόνων κοινής αποδοχής σε παγκόσμιο επίπεδο, την ανάπτυξη πλαισίου Ορθής Αγροτικής Πρακτικής (G.A.P.), τη συνεχή βελτίωση και κατανόηση της ορθής πρακτικής και την ανοιχτή επικοινωνία καταναλωτών και παραγωγικών κλάδων συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών και των εξαγωγέων - εισαγωγέων.

Το Πλαίσιο Ορθής Γεωργικής Πρακτικής (G.A.P.) περιλαμβάνει την εφαρμογή ολοκληρωμένων συστημάτων καταπολέμησης εχθρών (IPM) και ολοκληρωμένων συστημάτων διαχείρισης καλλιεργειών (ICM) με στόχο τη βραχυπρόθεσμη βελτίωση και αειφορία και τη χρήση των αρχών HACCP σε συνδυασμό με την τήρηση της Εθνικής και Διεθνούς Νομοθεσίας.

Ο σκοπός της εφαρμογής του GLOBALG.A.P. είναι η ανταπόκριση στις αυξανόμενες ανησυχίες του καταναλωτή σε θέματα που αφορούν τη(ν):

  • Διατήρηση της εμπιστοσύνης ως προς την ασφάλεια των τροφίμων
  • Ελαχιστοποίηση των επιζήμιων επιπτώσεων στο περιβάλλον
  • Ελαχιστοποίηση της χρήσης αγροχημικών
  • Βελτίωση της αποτελεσματικότητας της χρήσης φυσικών πόρων
  • Εξασφάλιση θετικής αντιμετώπισης σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων


TÜV HELLAS (TÜV NORD)

Η TÜV HELLAS (TÜV NORD) είναι Οργανισμός Επιθεώρησης, Πιστοποίησης και Εκπαίδευσης, μέλος του Γερμανικού Οργανισμού TÜV NORD GROUP. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται από το 1987 παρέχοντας ανεξάρτητες υπηρεσίες Επιθεώρησης και Πιστοποίησης (Third Party Inspection-Certification), σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα στους τομείς της Τεχνολογίας, της Ποιότητας, της Ασφάλειας, της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος.

Μέχρι σήμερα έχει πιστοποιήσει περισσότερα από 10.000 Συστήματα Ποιότητας παρέχοντας πιστοποιητικά με διεθνή αναγνώριση που αποτελούν διαβατήριο εγκυρότητας στις διεθνείς αγορές. Στον τομέα των Επιθεωρήσεων συμμετέχει και καθορίζει αποφασιστικά το παρόν και μέλλον της Ποιότητας των Τεχνικών Έργων έχοντας αναλάβει την επιθεώρηση και πιστοποίηση των μεγαλύτερων έργων υποδομής της χώρας μας. Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης του Φορέα με περισσότερα από 1.500 σεμινάρια και 20.000 συμμετέχοντες πρωτοπορεί στην ενδυνάμωση του σύγχρονου στελέχους με εξειδικευμένη γνώση και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.