QUALITY AMBASSADOR

Συνέντευξη του Διονύση Διονυσόπουλου Quality Assurance Director ΑΒ Βασιλόπουλος

 

«Κύκλος Ποιότητας», ισχυρή εγγύηση για τα προϊόντα που βρίσκει ο καταναλωτής στα supermarket AB Βασιλόπουλος. Θα θέλατε να μας αναπτύξετε τη φιλοσοφία Ποιότητας της εταιρείας;

To κεντρικό μήνυμα της ΑΒ Βασιλόπουλος: «η χαρά να δίνεις το καλύτερο» συνοψίζει με απλό τρόπο τη φιλοσοφία ποιότητας της εταιρείας. Περιγράφει το βασικό στόχο των ανθρώπων της αναφορικά με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της. Την καθημερινή προσπάθεια να τηρήσουμε την υπόσχεσή μας: να αποτελούμε το καλύτερο μέρος που θα μπορούσε να επισκεφθεί ο καταναλωτής για τις αγορές του.

Είναι προφανές ότι μία τόσο απαιτητική υπόσχεση προϋποθέτει σωστές αξίες, δέσμευση της διοίκησης, αλλά και την ενσωμάτωση στην κουλτούρα - στο DNA – του οργανισμού, της καινοτομίας και της διαρκούς αναζήτησης για το καλύτερο.

Ο κύκλος ποιότητας αποτελεί ένα κομβικό τμήμα αυτής της προσπάθειας για να προσφέρουμε το καλύτερο, ένα σύνολο πολιτικών, διαδικασιών και διαρκών ελέγχων όλης της αλυσίδας: από την επιλογή των προϊόντων και προμηθευτών, παραλαβή, αποθήκευση, διακίνηση και πώληση. Η επίτευξη της υψηλής ποιότητας βέβαια, δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο ενός μόνο τμήματος, αλλά έρχεται ως αποτέλεσμα της συντονισμένης συμμετοχής και προσπάθειας όλων των ανθρώπων της ΑΒ.

H AB Βασιλόπουλος είναι πιστοποιημένη σύμφωνα με τα πρότυπα ISO 9001 για την οργάνωση, ISO 22000 για την ασφάλεια των τροφίμων αλλά και για την Παραγωγή Βιολογικών Προϊόντων Ιδιωτικής Ετικέτας. Σε τι βαθμό κρίνετε ότι οι ανωτέρω σημαντικές πιστοποιήσεις συντελούν στην απόκτηση πλεονεκτήματος έναντι του ανταγωνισμού; Οι καταναλωτές αντιλαμβάνονται την προσήλωση της εταιρείας στην ποιότητα;

Η άποψή μου είναι ότι η πιστοποίηση είναι αναγκαία καθώς επιβεβαιώνεται ότι ο οργανισμός κατανοεί τις λειτουργίες του, το σύστημα καλύπτει τις δραστηριότητες της εταιρίας και τις απαιτήσεις ενός προτύπου αλλά από την άλλη πλευρά δεν είναι και ικανή από μόνη της να διασφαλίσει ότι η ποιότητα αποτελεί κεντρικό ζητούμενο στην καθημερινότητα της εταιρίας και μέρος της φιλοσοφίας της.

Η αλήθεια είναι ότι η πιστοποίηση των συστημάτων ISO μας βοήθησε να οργανώσουμε την καθημερινότητά μας και τις διαδικασίες μας. Η διατήρησή τους όμως σε υψηλό επίπεδο και η διαρκής βελτίωσή τους είναι για όλους εμάς στην ΑΒ καθημερινή πρόκληση. Όταν καλύπτονται συγκεκριμένες προϋποθέσεις: η οργάνωση και η κατανόηση των λειτουργιών της εταιρίας, ο χειρισμός από τους κατάλληλους ανθρώπους και η συμμετοχικότητα τότε η επιτυχία είναι ορατή από τους καταναλωτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΑΒ έχει παράδοση στο να παρέχει και να προσφέρει στους καταναλωτές ευρεία ποικιλία βιολογικών προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, στοιχείο διαφοροποίησης έναντι του ανταγωνισμού. Αυτό σημαίνει αυξημένη ευθύνη του οργανισμού μας έναντι των καταναλωτών. Δεν θα γινόταν λοιπόν να ανταποκρινόμαστε με επιτυχία όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς την αγαστή συνεργασία με αξιόπιστους φορείς, στην προκειμένη περίπτωση την TUV Hellas, και τους πολλαπλούς ελέγχους των προμηθευτών και παραγωγών των προϊόντων μας.

Στην TUV HELLAS (TUV NORD) υποστηρίζουμε ότι η Ποιότητα Αξίζει, δεν Κοστίζει! Η επένδυση της AB Βασιλόπουλος στην πιστοποίηση και κατά συνέπεια την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και προϊόντων σας έχει ανταμείψει;

Η επένδυσή της ΑΒ Βασιλόπουλος στην ποιότητα αναγνωρίζεται καθημερινά από τους καταναλωτές και αποτελεί βασικό στοιχείο που την ξεχωρίζει.

Η ασφάλεια των τροφίμων είναι ένας τομέας με πολλές νομοθετικές παρεμβάσεις για την προστασία του καταναλωτή και ορθώς είναι έτσι. Παράλληλα, το λιανεμπόριο είναι πολύ ανταγωνιστικός κλάδος και ο συναγωνισμός μεταξύ των εταιριών αποτελεί αιτία για την βελτίωσή τους στον τομέα της ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων.

Όμως τελικά, η αμεσότητα της αξιολόγησης από τους καταναλωτές και τις τοπικές κοινωνίες είναι αυτό που οδηγεί τις εταιρείες να εξελίσσουν διαρκώς τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Από την μία πλευρά είναι πολύ σημαντικό να σε εμπιστεύεται ο καταναλωτής ανταμοίβοντας τις προσπάθειες που κάνεις σε αυτό το πεδίο, από την άλλη πλευρά αυξάνει τον δείκτη δυσκολίας και την ευθύνη σου καθώς πρέπει να παραμείνεις ψηλά και ει δυνατόν να βελτιώνεσαι διαρκώς. Για την ΑΒ λοιπόν η αναγνώριση αυτή αποτελεί και κίνητρο και κινητήρια δύναμη για να συνεχίσει το ίδιο δυναμικά.