Editorial

Editorial

Αγαπητοί Φίλοι και Συνεργάτες,

 

Βαδίζουμε στην καρδιά του καλοκαιριού και όλα τα σημάδια δείχνουν πως θα έχουμε μία ακόμα επιτυχημένη τουριστικά σεζόν. Αναμφισβήτητα το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας έχει αναβαθμιστεί και σταδιακά αρχίζει να σταθεροποιείται στον παγκόσμιο χάρτη. Αν και δεν μου αρέσει ο όρος, ωστόσο θα ομολογήσω κι εγώ ότι ο τουρισμός αποτελεί πλέον τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας και συνεισφέρει περισσότερο από το 15% στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν. Κατά κοινή ομολογία αποτελεί το πιο ελπιδοφόρο πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας τουλάχιστον στην περίοδο της κρίσης που διανύουμε.

Τα τελευταία 15 χρόνια γίνονται  μεγάλες αλλά και πολλές μικρές επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στον τουριστικό κλάδο να ανταποκριθεί με ικανοποιητικό τρόπο στη συνεχή αύξηση του αριθμού των επισκεπτών. Η Ελλάδα πλέον θεωρείται και είναι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες παγκοσμίως στον τομέα του τουρισμού. Αυτό από μόνο του όπως αντιλαμβάνεστε δημιουργεί νέες απαιτήσεις και υποχρεώσεις αλλά και προκλήσεις για το μέλλον του κλάδου. Προσωπικά, εκτιμώ ότι στόχος του τουριστικού κλάδου είναι η συνεχής ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών, η παροχή καλύτερων τιμών και κατά συνέπεια η εξασφάλιση θετικότερων αποτελεσμάτων.

Η Πιστοποίηση της κατάταξης των τουριστικών καταλυμάτων σε αστέρια για τα ξενοδοχεία και κλειδιά για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια & διαμερίσματα αποτελεί κατά την άποψη μας τομή για τη βελτίωση των παρερχομένων υπηρεσιών στον τουριστικό ξενοδοχειακό κλάδο αλλά και στην ουσιαστική προστασία του καταναλωτή.

Η τομή αυτή αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον γιατί η διαδικασία της πιστοποίησης από λειτουργία του κράτους πέρασε πλέον στο ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα στην αρμοδιότητα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) και σε κατάλληλα διαπιστευμένους από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης Φορείς Πιστοποίησης που διενεργούν τις επιθεωρήσεις κατάταξης για λογαριασμού του ΞΕΕ. Ένας τέτοιος φορέας είναι και η TÜV HELLAS (TÜV NORD) με εξαιρετικά μεγάλο πελατολόγιο στο οποίο περιλαμβάνονται οι μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας με πιστοποιήσεις σε όλα τα Συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας ( ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001, ISO 22000, HACCP,κλπ.).

Εκείνο που θα πρέπει να καταστεί σαφές είναι ότι η Πιστοποίηση της κατάταξης πρέπει να αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα για τα τουριστικά καταλύματα και οι φορείς των τοπικών ενώσεων ξενοδόχων θα πρέπει να επιτείνουν τις προσπάθειες τους για επίσπευση της διαδικασίας κατάταξης των μελών τους.

Παρά το γεγονός ότι η καταληκτική ημερομηνία για την πιστοποίηση κατάταξης των ξενοδοχειακών μονάδων είναι η 31/12/2017, εν τούτοις το ποσοστό των ξενοδοχειακών μονάδων που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία κατάταξης δεν ξεπερνά το 20% του συνολικού αριθμού των μονάδων της χώρας.

Παρά το γεγονός ότι η καταληκτική ημερομηνία για την πιστοποίηση κατάταξης των ξενοδοχειακών μονάδων είναι η 31/12/2017, εν τούτοις το ποσοστό των ξενοδοχειακών μονάδων που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία κατάταξης δεν ξεπερνά το 20% του συνολικού αριθμού των μονάδων της χώρας.

Ωστόσο, η μέχρι σήμερα προσπάθεια που έχει καταβάλει τόσο το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος όσο και ο ΣΕΤΕ είναι εξαιρετική και αυτή η προσπάθεια θέτει τις βάσεις για πολύ θετικές προοπτικές στον κλάδο. To αρνητικό στη διαδικασία της κατηγοριοποίησης είναι η υπαναχώρηση της πολιτείας και η αλλαγή πλεύσης για τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και δωμάτια όπου η επιθεώρηση κατάταξης σε κλειδιά από υποχρεωτική διαδικασία έγινε προαιρετική.

Αποτελεί κοινή διαπίστωση όλων ότι ο κλάδος του τουρισμού χρειάζεται να αναπτύξει κοινές δράσεις τόσο με τις τοπικές κοινωνίες όσο και με τα εμπορικά και βιοτεχνικά επιμελητήρια για την ανάδειξη και των τοπικών προϊόντων. Ένα τέτοιο επιτυχημένο παράδειγμα ανάδειξης των τοπικών προϊόντων και ταυτόχρονα και των τοπικών παραδόσεων είναι η Προδιαγραφή που δημιούργησαν τα Επιμελητήρια Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, η γνωστή «Αιγαιοπελαγίτικη Κουζίνα/ Aegean Cuisine». Βασικός στόχος της προδιαγραφής, που σχεδιάστηκε με την ουσιαστική συνδρομή της TÜV HELLAS (TÜV NORD), είναι η ανάδειξη του Αιγαίου ως τόπου με διαχρονικό οινο-γαστρονομικό πολιτισμό, η εξοικείωση του Έλληνα και ξένου καταναλωτή με τα αιγαιοπελαγίτικα προϊόντα, η προβολή και η καθιέρωση των αιγαιοπελαγίτικων προϊόντων στην ελληνική και διεθνή αγορά καθώς και η προώθηση των αιγαιοπελαγίτικων προϊόντων σε δίκτυα λιανικής και χονδρικής πώλησης.

 

Ευχές για ένα υπέροχο Ελληνικό Καλοκαίρι από όλη την ομάδας της

TÜV HELLAS (TÜV NORD)!