Νέο πρότυπο για τη διαχείριση ενέργειας ISO 50001:2008

Press Release: Η πιστοποίηση συστημάτων ενεργειακής διαχείρισης γίνεται, από τον Απρίλιο 2011, με βάση ενός νέου, διεθνούς ενοποιημένου προτύπου, το ISO 50001 το οποίο αντικαθιστά πλέον το Ευρωπαϊκό πρότυπο EN 16001.

Η πιστοποίηση συστημάτων ενεργειακής διαχείρισης γίνεται, από τον Απρίλιο 2011, με βάση ενός νέου, διεθνούς ενοποιημένου προτύπου, το ISO 50001 το οποίο αντικαθιστά πλέον το Ευρωπαϊκό πρότυπο EN 16001.

Το Πρότυπο Διαχείρισης Ενέργειας ISO 50001:2011 αποτελεί σημαντικό διαχειριστικό εργαλείο το όποιο παρέχει στις επιχειρήσεις την δυνατότητα να εγκαταστήσουν διαδικασίες και διεργασίες οι οποίες βοηθούν στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και στην ταυτόχρονη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης τους. Μέσω της ενσωμάτωσης του ISO 50001:2011 σε πιστοποιημένα συστήματα ποιότητας και περιβαλλοντικής διαχείρισης, οι επιχειρήσεις μπορούν μα εκμεταλλευτούν τις συνέργειες μεταξύ των συστημάτων και να μειώσουν τα λειτουργικά έξοδα των δραστηριοτήτών, προϊόντών και υπηρεσιών τους.

Το Πρότυπο Διαχείρισης Ενέργειας ISO 50001:2011 απαιτεί πέραν των συστημικών προδιαγραφών (ελέγχου τεκμηρίωσης, εκπαίδευσης προσωπικού, παρακολούθησης των διορθωτικών και προληπτικών ενεργειών, της επιθεώρησης και ανασκόπησης) κυρίως τα παρακάτω:

  • την καθιέρωση κατάλληλης ενεργειακής πολιτικής,
  • τον προσδιορισμό των ενεργειακών πλευρών / αναγκών και εντοπισμό ευκαιριών ενεργειακής βελτίωσης,
  • τον προσδιορισμό των νομικών και άλλων απαιτήσεων αναφορικά με τις ενεργειακές του πλευρές του οργανισμού,
  • τον καθορισμό συγκεκριμένων αντικειμενικών σκοπών και στόχων αναφορικά με την αποδοτική χρήση ενέργειας, η υλοποίηση των οποίων ολοκληρώνεται με την εφαρμογή προγραμμάτων συστηματικής διαχείρισης της ενέργειας,
  • την καθιέρωση οργανωτικής δομής για μια αποτελεσματική εφαρμογή ενός Συστήματος Διαχείρισης Ενέργειας.

Το πρότυπο απευθύνεται σε όλους τους τύπους και τα μεγέθη των οργανισμών και επιχειρήσεων. Η TÜV CYPRUS μέσω της διαπίστευσης του μητρικού της οργανισμού TÜV NORD A.E. προσφέρει υπηρεσίες Πιστοποίησης κατά το Πρότυπο Διαχείρισης Ενέργειας ISO 50001:2011 χρησιμοποιώντας ίδιους επιθεωρητές με πολύχρονη εμπειρία στις Πιστοποιήσεις Συστημάτων Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ISO 14001 & EMAS) αλλά και στον σχεδιασμό, στην επίβλεψη και στην αξιολόγηση δοκιμών παραλαβής μεγάλων ενεργειακών εγκαταστάσεων.

Άτομο επικοινωνίας:

TÜV CYPRUS Λουΐζα Σιακού
info@tuvcyprus.com.cy  
lshakou@tuv-nord.com 
Τηλ.: 22-442840
Φαξ: 22-442850